De vijf grootste zorgverzekeraars op basis van marktaandeel

Als je denkt dat er veel verschillende zorgverzekeraars in ons land zijn, dan is dit op zich een heel logische gedachte. Helaas heb je het in dit geval wel bij het verkeerde eind, want de markt van zorgverzekeringen is in ons land in handen van slechts negen concerns. Nu is het echter zo dat deze concerns verschillende merken zorgverzekeringen, ook wel labels genoemd, in de markt zetten. Hierdoor lijkt er een overvloed aan zorgverzekeraars te zijn, maar kun je beter spreken over een overvloed aan merken/labels.

De vijf grootste zorgverzekeraars op basis van marktaandeel

Als slechts negen zorgverzekeringsconcerns de taart mogen verdelen, dan begrijp je direct dat de onderlinge concurrentie groot is. Helemaal als je weet dat de markt in feite wordt gedomineerd door vier van deze concerns. Deze vier ondernemingen verzekeren namelijk meer dan 88% van alle mensen die een basis zorgverzekering hebben afgesloten. Om je een beeld te geven van deze ondernemingen, hun label en hun marktaandeel volgt hier een top 5 grootste zorgverzekeraars.

Op plaats één kom je het bekende verzekeringsconcern Achmea tegen. Niet alleen groot in schadeverzekeringen, maar zeker ook in zorgverzekeringen. Met een marktaandeel van iets boven de dertig procent en labels als FBTO, Interpolis en Zilveren Kruis is het een speler waar je simpelweg niet omheen kunt.

Plek twee wordt ingenomen door VGZ met 24% marktaandeel. VGZ kan bogen op een ruime en jarenlange ervaring als zorgverzekeraar en komt met merken als Univé, United Consumers en De Goudse. Ook heeft het een aantal merken die zich heel specifiek op een bepaalde doelgroep richten. Promovendum (hoger opgeleiden) en Besured (studenten, jongeren en young professionals) zijn hier voorbeelden van.

De laatste plaat die op het podium te vergeven is, is natuurlijk de derde plaats. En hier komen we zorgverzekeringsconcern CZ tegen. Ook dit is een doorgewinterde zorgverzekeraar die alle mogelijke varianten van de zorgverzekering aanbiedt. Naast het bekende CZ-label voert CZ ook merken als Ohra en Delta Lloyd onder haar paraplu. Het marktaandeel van CZ is overigens bijna 21 procent.

Net buiten het podium, op de vierde plaats in deze top vijf, treffen we het bekende zorgverzekeringsconcern Menzis aan. Het marktaandeel ten opzichte van de top drie is beduidend lager. Ruim dertien procent is het gedeelte dan Menzis voor zijn rekening neemt en doet dit onder andere met merken als Menzis, Anderzorg en Hema.

We sluiten deze top vijf af met zorgverzekeraar DSW. Traditiegetrouw komt deze zorgverzekeraar jaarlijks als eerste met de nieuwe premies voor het volgende kalenderjaar. Het concern moet het doen met drie en een half procent en naast het gelijknamige label DSW heeft het ook merken als “Stad Holland” en “In Twente” in het assortiment.

Save